• Simon Funder

"Du skal jo bare give slip..."

Som millioner af andre mennesker verden over, så startede min egen rejse ned af den famøse “selv-udvikling” sti for mange år siden ved at læse Eckhart Tolles “Nuets Kraft”.


Hvis du ikke er bekendt med bogen, så kan jeg uden at tvivl anbefale den, for den kan helt sikkert noget ganske særligt i den ellers uendelige jungle af bøger der #transformerer-dit_liv-for-evigt…


Men pas på!


Der er alvorlig fare for, at den gør dig til en spirituel Kloge Åge, som ikke er til at være i rum med, når du sidder der i al din ophøjede fred og rummelighed og løser alles personlige problemer med et:


“Husk, du er jo ikke dine tanker”


eller


“Det er bare dit ego, der snakker”


eller; hvis der virkelig er brug for hårde skyts over for genstridige venner, der simpelthen ikke forstår, at det hele jo bare handler om at give slip


“Du skal bare være i nuet. Fortid og fremtid eksisterer kun i dit hoved!”


...


Jeg ved at der er en reel fare for at gå rundt og sige disse ting, fordi jeg selv gik og klogede mig over for mine nærmeste på denne måde, og var i en periode fuldstændig overbevist om, at nu havde jeg da endelig fundet “nøglen”.


Sjovt nok undrede det mig ikke, at jeg måske alligevel ikke var helt i mål, da det kunne irritere mig grænseløst, når andre nægtede at acceptere mine “guldkorn”…


(Var det noget med, at jeg kun bliver provokeret af andres fejl, fordi de spejler mine egne?)


“Er din kæreste gået fra dig?”

“Det er bare dit ego, som ikke kan li’ at være alene!”


“Kan du ikke finde et arbejde?

“Det er kun et problem, hvis du gør det til det!”


“Er du stadig sygemeldt med ondt i ryggen?"

“Du skal bare lære, at være med smerten!”


“Stress?”

“Du bekymrer dig vidst for meget om fremtiden. Den findes jo slet ikke!”


Lad mig for guds skyld ikke komme for godt igang!


Ud over et dybtfølt undskyld til alle, som har måtte lægge øre til sådan en omgang empati-forladte “råd” fra min side, så vil jeg dog stadig påstå at den kære Tolle har fat i noget vigtigt.


Men… der er noget andet som bare altid skal komme først!Den der følelsesmæssigt ligger ned, har ikke brug for råd!


Der er noget, som jeg senere har lært, må komme før nogen form for filosofiske/spirituelle/terapeutiske indspark (uanset hvor velmenende og kærlige de end måtte være).


Nemlig, at det vigtigste vi kan give et anden mennesker er følelsen af at blive set og hørt.


Du kan ikke hjælpe eller guide en person, som er i forsvar!


Og hvis du er ved at bukke under med stress på din arbejdsplads eller kæmper med kroniske smerter, så er det svært ikke at gå i forsvar, hvis du bliver fortalt at “det skal jo nok gå altsammen”...


Vi og vores krop har brug for at føle sig mødt og taget alvorligt. Både fra andre og fra os selv.


Så ja, det kan godt være at der kun findes “nuet”. Men hvis nuet er, at du føler dig vred, ked af det, forrådt eller tilsidesat, er det så ikke dét som har brug for at blive mødt?


Jeg har oplevet mange, der ligesom jeg selv har brugt Eckhart Tolle-“stilen” til at forsøge at fixe ting som var ubehagelige.


Mest af alt fordi situationen fremkaldte følelser, som ikke var særlig rare — hvad enten det er os selv der kæmper med noget, eller nogen tæt på os.


Det bliver sådan en “tag-dig-nu-sammen” pille, serveret i lækker spirituelt indpakning, men med absolut nul forståelse for, at her står et menneske (måske ovenikøbet én selv), som faktisk har brug for at blive anerkendt for at livet sgu ikke er specielt nemt lige nu…


Næste gang du føler dig fristet til at fortælle enten en nær ven eller — måske endnu vigtige — dig selv, at nu er det vist på tide at “give slip”, så siger jeg ikke at det nødvendigvis er et dårligt råd.


Men prøv engang at blive opmærksom på hvor rådet kommer fra. Hvad motiverer det? Er det som kæmper virkelig klar til at give slip? Eller er det blot dig der tænker, at nu må det altså være på tide at komme videre!“What you resist, persist”


Når det kommer til følelser, så findes der et ordsprog der på engelsk hedder: “What you resist, persist”.


Det som du prøver at undgå, det holder ved.


Og rigtig tit kommer trangen til at give slip på noget, ud fra en motivation af, at der er noget som gerne må forsvinde. Helst med det samme!


Derved bliver “slippet” nærmere til et skub — som hurtigt udvikler sig til en frustrerende asen og masen...


Prøv at husk på de gange hvor nogle har givet dig et “godt råd” med på vejen, som i højere grad fik dig til at tænke: “Det skal hun fandme ikke bestemme!” eller “Hun ved jo overhovedet ikke hvad det handler om!”


Det er præcis sådan din krop reagerer, når du prøver at få den til at makke ret og “give slip”. Den tænker: “Det skal du fandme ikke bestemme. Jeg er slet ikke færdig med at være ked af det/vred/fortvivlet endnu. Og jo mere du prøver, des længere tid tager det…”“Men hvad gør jeg så?”


Jeg ved godt det kan lyde nedslående og forvirrende, men der er altså godt nyt.


Problemet er at den måde de fleste af os har lært at håndtere problemer og udfordringer på, bare ikke virker når det kommer til følelser.


Vores følelser er meget ligesom små børn.


Hvis f.eks. en lille pige er ked af det, så kan du sagtens fortælle hende at hun skal tage sig sammen fordi nu skal vi altså videre.


Men hvis det sker tilpas mange gange vil hun med tiden føle:

  1. Hendes følelser er ikke ok

  2. Hendes følelser står i vejen for de ting, som er vigtige — både for hende selv og for andre


Hvis du derimod først møder hende i det hun er ked af, og anerkender at hun faktisk er ked det — og derefter hjælper hende videre med det som nu skal ske, så vil du på sigt opleve en langt stærkere og mere selvstændig lille pige, der føler sig tryg og behændig i:

  1. Hendes følelser er helt ok

  2. De behøver ikke at være en forhindring for hende — hun kan godt gøre ting selvom de umiddelbart føles utrygge.


Dybest set er selv det famøse “slip” slet ikke en handling, men snarere en anerkendelse.


Du kan ikke tvinge noget i dig til at give slip, men du kan arbejde med anerkendelsen for at følelsen er der, og med dét give det muligheden for at slippe selv.Det næste skridt


På min egen rejse blev kropsterapien og arbejdet med det indre barn de værktøjer, der hjalp mig til at mærke, forstå og anerkende de følelser som væltede rundt inde i mig.


Min oplevelse i dag er at de svære følelser ikke nødvendigvis er væk — og at jeg faktisk slet ikke har lyst til at de skal gå væk — men snarere kan opleve friheden i at give dem plads, og måske ovenikøbet lære noget af dem i ny og næ :-)


Hvis du er nysgerrig og har lyst til at opleve hvad disse redskaber evt. kan hjælpe dig videre med, så har jeg efterhånden en del års erfaring med dem og hvor virkningsfulde de kan være.


Læs mere mere om Kropsvis behandling her

Anmeldelser af Kropsvis


“Min tvivl blev sat til skamme. Jeg fik for første gang åbnet op og givet slip på nogle af de svære følelser jeg længe har rodet med, og har fået et helt nyt perspektiv på de svære relationer jeg har bakset med og fundet den accept jeg søgte.


En kombination af Simons rolige og behagelige væsen, hans evne til at skabe et tillidsfuldt rum, samtidig med at han taler ærligt og lige ud af posen, gav mig et tiltrængt puf ift. hvad der skulle til for at jeg kunne komme videre.


Jeg kan derfor varmt anbefale andre at gå til Simon.”


- Lærke


Læs flere anmeldelser her

236 visninger

FIND KROPSVIS

Mejlgade 28, over gården, 1.

(ManuVision Huset)

8000 Aarhus C

Email: simon@kropsvis.dk

Tel: 26 66 96 66

Åbningstider:

Mandag: 8.00 - 13.00 

Onsdag: 15.30 - 19.00 ​

Fredag: 10.00 - 15.00

  • White Facebook Icon
  • Hvid Instagram Icon

KONTAKT MIG

© 2019 Kropsvis. All rights reserved.